Hva er en CTD?

Jeg er oseanograf. Det betyr at jeg forsker på havet. Jeg prøver å finne ut hva som skjer i havet, og hvordan vannet i havet strømmer. En av de tingene jeg bruker mest, er et instrument som vi kaller «CTD». Vi sender ned CTDen til havets bunn, og på veien måler den hvor varmt eller kaldt vannet er. Den kan også måle hvor mye salt og hvor mye oksygen det er i vannet. Det er viktige ledetråder for en oseanograf.

På bildet ser du en CTD. Den er festet til en ramme av metall. Ser du alle de grå flaskene? Med dem kan vi ta opp vann fra ulike dyp.

Ser du det gule instrumentet med fire svarte “øyne”? Det instrumentet kan måle hvordan vannet strømmer. “Øynene” er egentlig ører. Instrumentet snakker under vann og deretter hører det på ekkoet. Ekkoet høres annerledes ut når vannet strømmer fort enn når det strømmer langsomt eller står stille. Instrumentet kan også høre på ekkoet hvilken retning vannet strømmer.

Under metallrammen sitter et instrument som vi kaller altimeter. Den forteller oss hvor langt det er ned til bunnen. Det er et viktig instrument. Uten det hadde vi sikkert krasjet mot bunnen. Det vil vi ikke! Da blir CTDen ødelagt.