Experiment: Bygg en “vattentermometer”

Varmt vatten tar större plats än kallt vatten… det ser du enkelt här!

Du behöver

  • 1 liten plastflaska
  • 1 genomsiktigt sugrör
  • modellera
  • karamellfärg (inte helt nödvändigt)
  • en stor, hög skål, litermått eller liknande där flaskan kan stå på botten.
  • kallt och varmt vatten

Fyll flaskan  med kallt vatten (och slå ev. i ett par droppa karamellfärg om du vill). Flaskan ska vara fylld till bredden – dvs det ska nästan rinna över. Sätt så i sugröret och gör ett tättslutande “lock” av modellera. Sugröret ska sticka upp minst 10 cm. Testa att locket är tätt genom att trycka lätt på flaskan; vattnet ska då stiga upp i sugröret utan att det läcker någonstans! Det är inte helt lätt att få det tätt, men försök ett par gånger så går det till slut!

Sätt flaskan i skålen och fyll på runt omkring med varmt vatten (var försiktig så du inte bränner dig!). Vänta ett par minuter och se vad som händer… hur långt upp stiger vattnet? Byt så ut det varma vattnet med ljummet/jättevarmt/kallt/iskallt vatten – vad händer då?

Man observerar att vattnet nere i havsdjupen långsamt blir varmare och varmare – vad tror du sker då?