Eksperiment: Bygg et “vanntermometer”

Varmt vann tar større plass enn kaldt vann… det ser du enkelt her!

Du trenger:

  • 1 liten plastikkflaske
  • 1 gjennomsiktig sugerør
  • Modelleire
  • Konditorfarge (ikke helt nødvendig)
  • En stor, høy skål, litermål eller lignende der flasken kan stå på bunnen.
  • Kaldt og varmt vann

Fyll flasken med kaldt vann (og tilsett evt. et par dråper konditorfarge om du vil). Flasken skal være fylt til randen – dvs. det skal nesten renne over. Sett så i sugerøret og lag et lokk av modelleire. Sugerøret skal stikke opp minst 10 cm. Test om lokket er tett ved å klemme lett på flasken; vannet skal da renne ut av sugerøret uten at det lekker andre steder! Det er ikke lett å få det tett, men prøv noen ganger så går det til slutt!

Sett flasken i skålen og fyll på med varmt vann (vær forsiktig så du ikke brenner deg!). Vent et par minutter og se hva som skjer. Hvor langt opp stiger vannet? Erstatt det varme vannet med lunket/veldig varmt/iskaldt/kaldt vann – hva skjer da?

Vi observerer at vannet nede i havdypet blir varmere og varmere – hva tror du skjer da?