Räkna med data från Antarktis!

Nu närmar det sig! Bara tre veckor kvar till avfärd… trodde jag. Men så kom det plötsligt ett kort mail som meddelade att på grund av dåligt väder och isförhållanden är båten en vecka försenad. Många mail och ett par telefonsamtal senare har jag ändrat flygbiljetter och hotel… och uppgraderat julplanerna från ett hotelrum i Christchurch till julbord hemma hos mamma och pappa…

Med den nya tidtabellen kommer vi mönstra på på årets sista dag, och  isbrytaren Araon lättar ankar den 1 Januari. Då har ni välförtjänt jullov – men när ni kommer tillbaka till skolbänkarna igen i början av januari så ska ni få läsa om vad som sker ombord och vad vi forskare gör nere i Amundsenhavet! Det blir ny blogg  – med nya uppgifter och små experimenter ni kan göra hemma på köksbänken – varje måndag:

Måndag 11/1: Havsis (e.g. Differential ekvationer, Arkimedes Princip)

Måndag 18/1: Värme, vatten och smältande is (Värmeinnehåll)

Måndag 25/1: Salt, temperatur och densitet (Linjär regression, linjärisering)

Måndag 1/2: Riggar och tidsserier (Arkimedes Princip, funktionslära, regression)

Måndag 8/2: Raka linjer och smältande is (Funktionslära, rätta linjer)

Måndag 15/2: Vatten och vind (vektorer)

Blogginläggen kommer publiceras på svenska (och engelska), men uppgifter och instruktioner till experimenten översätts till norska (och engelska).

Vi återkommer snart med information om hur lärare ska göra för att få tillgång på uppgifterna i förväg!

elin_penguin