Experiment: Coriolis

Jorden snurrar runt, runt, tunt… hela tiden, och det påverkar hur vattnet i havet strömmar och hur vinden blåser (Det påverkar dock inte åt vilket håll virveln i badkaret snurrar när du tömmer det!). Vi kallar det här för Corioliseffekten eller Coriolis kraften.

Du behöver:

  • Skärbräda
  • linjal (gärna lång)
  • häftmassa (för att fästa linjalen på skärbrädan)
  • en penna
  • häftstift
  • ett vitt papper
  • en medhjälpare!

Klipp ut en stor* cirkel av pappret och fäst den i mitten med häftstiftet på skärbrädan (kolla med mamma eller pappa först om du får lov). Fäst linjalen med häftmassan (eller tejp) på skärbrädan så att den går över papperscirkeln. Rita nu ett rakt streck längst linjalen medan din kompis snurrar på pappret (med klockan). Hur ser det ut?

Pappret är “jorden” sett från sydpolen. Hur ser det ut från Nordpolen? Snurra pappret åt andra hållet!

 

 

* men inte så stor att diametern på cirkeln är större än längden på linjalen